Ήρθε η ανάπτυξη;

Image

Η κυβέρνηση παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δις ευρώ για το εντεκάμηνο του 2013. Το πρωτογενές πλεόνασμα (όπως λέει η κυβέρνηση) είναι η απόδειξη ότι η οικονομία βαδίζει σταθερά προς ανάκαμψη. Το τραπεζικό σύστημα έχει θωρακιστεί επαρκώς και οι δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές υλοποιούνται. Η χώρα λοιπόν βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης!

Παραθέτω μερικά στοιχεία για του λόγου το αληθές!!

2,7 δις ευρώ καθαρά κέρδη εμφάνισε η Alpha bank το πρώτο εξάμηνου του έτους, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Η τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε καθαρά κέρδη 3,2 δις ευρώ για το εννεάμηνο του έτους. Η ΕτΕ αντίστοιχα εμφάνισε κέρδη ύψους 262 εκατ. ευρώ! Η Cosco έχει απογειώσει τα κέρδη της αξιοποιώντας το λιμάνι του Πειραιά.

Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει συνεισφέρει τα μέγιστα για να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα! Πως; Ανακεφαλαιοποιόντας τις τράπεζες ουσιαστικά με δικά του χρήματα, βοηθώντας τες να αποκομίζουν κέρδη δισεκατομμυρίων. Δέχεται επίσης από τη κυβέρνηση να παραχωρεί τη δημόσια περιουσία -που του ανήκει-, σε ξένους και ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι κερδίζουν εκμεταλλευόμενοι την όλη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Στον αντίποδα, 25% ύφεση, κοντά στο 30% η ανεργία με τον 1 στους 3 Έλληνες να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ το χρέος για το 2014 θα αγγίξει το 180% το ΑΕΠ.

Για ποια ανάπτυξη μιλάμε λοιπόν; ‘H…καλύτερα, για ποιών την ανάπτυξη μιλάμε; Για την ανάπτυξη που θα έρθει από την καταπολέμηση της ανεργίας, μέσω ανοίγματος θέσεων εργασίας με μισθούς πείνας, αποσκοπώντας στον εξανδραποδισμό της εργατικής τάξης; Μήπως μιλάμε για την ανάπτυξη μιας τάξης που λυμαίνεται τον δημόσιο πλούτο αποκομίζοντας κέρδη σε βάρος του δημοσίου, ρίχνοντάς του τα βάρη των ζημιών, που στο τέλος τα επωμίζεται ο Έλληνας φορολογούμενος! Μήπως η ανάπτυξη προυποθέτει τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με την επιβολή φόρων άνευ κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων;

Μήπως έχει έρθει ήδη η ανάπτυξη…για κάποιους;

Σχολιάστε